Cercetatorii scotieni au descoperit faptul ca, pentru a comunica, urangutanii se folosesc de aceleasi gesturi pe care oamenii le fac in timpul jocului de mima.
Conform unui studiu efectuat pe sase urangutani aflati in captivitate si publicat de revista americana "Current Biology", saptamana aceasta, mamiferele repeta ori isi modifica gesturile pentru a arata daca sunt sau nu intelese de om.
Pentru a le testa tehnicile de comunicare, cercetatorii le-au prezentat mai multe alimente, unele foarte apetisante, altele dezgustatoare, obligand maimutele sa apeleze la ajutor uman pentru a alege mancarea preferata.
Atunci cand un grup de persoane joaca mima, un membru al unei echipe incearca sa transmita un mesaj colegilor sai, recurgand la gesturi si indicii pentru a-i ghida spre raspunsul corect. "Asa fac si urangutanii", a explicat cercetatoarea de la universitatea scotiana.
Specialistii nu pot spune insa, cel putin deocamdata, daca urangutanii comunica astfel si intre ei, nu doar cu fiintele umane.
Asta asa ca sa aveti chef de-acuma sa mai jucam "mima" prin parc la 1 noaptea sa nu ma lasati pe mine sa ma uit la Barcelona!
Mima se joaca adeseori in familie sau in cadrul petrecerilor, pentru a-i tine pe participanti atenti si antrenati.Iata de ce vei avea nevoie:- un cronometru sau un ceas pentru a contoriza timpul fiecarei echipe
- un pix si o hartie pentru a tine scorul
- foi pe care se vor scrie cuvintele/propozitiile/numele
- un arbitru neutru
Scopul jocului este ca participantii sa exprime un cuvant / o idee / un citat / numele unei persoane, al unei carti sau show tv in cel mai scurt timp cu putinta. Jucatorii se impart in doua echipe.
Subiectele mimei pot fi scrise pe foi in doua moduri: fie in avans (si atunci o persoana nu va juca pentru ca va sti raspunsurile) sau una dintre echipe scrie subiectele pentru cealalta echipa si invers.
Pentru inceput, fiecare echipa isi alege un conducator. Conducatorul este cel care va mima iar echipa sa trebuie sa ghiceasca ce mimeaza el. Conducatorul nu are voie sa isi foloseasca vocea in vreun fel si nu poate arata cu degetul inspre vreun obiect pentru a veni in ajutorul echipei sale. Procesul ghicirii incepe in secunda in care incepe mima propriu-zisa.
Membrii echipei pot spune in orice ordine ce cred ei ca se mimeaza. Daca unul dintre membri ghiceste ceva corect conducatorul poate arata inspre el si da din cap in semn de afirmare.
Daca echipa ghiceste raspunsul inainte de expirarea timpului persoana care a ghicit ultima parte a raspunsului devine conducator si mimeaza in continuare, altfel este randul celeilalte echipe.
La fiecare raspuns corect dat o echipa primeste un punct; jocul poate continua pana cand una dintre echipe acumuleaza 10 puncte, spre exemplu. O alta modalitate de a juca mima este ca fiecare echipa sa ghiceasca un numar anume de subiecte iar arbitrul cronometreaza timpul in care se ajunge la raspuns. La sfarsit, echipa cu cel mai mic timp total castiga.